Dykningen omkring Kaş

Allerede før vi tog afsted var jeg blevet advaret om, at dykningen ved Kaş er lidt ekstremt. Jeg havde talt med flere, hvoraf nogle var af den holdning at det var OK dykning, hvor alle kunne være med, og andre som sagt sagde, at det var dyb dykning. Dykningen synes dog at kunne inddeles i 2 kategorier. Den ene kategori er dyb dykning på åbent vand med en super sigt men også med en vis risiko for strøm. Den anden kategori foregår i en bugt lidt øst for Kaş. Her er der omkring de 18-20 meter på det dybeste men desværre med en lidt mere begrænset sigt. Her er der så typisk heller ingen strøm.

Da vi var der - september 2014 - var det ekstremt varmt. Vandet var i overfladen mellem 29 og 30 grader og man skulle ned på omkring 28-30 meter før det blev 1 grad koldere. Jeg havde som altid slæbt min 7 mm våddragt med (Cressi ICE) og selv om de første par dyk var lige lovligt lune, så jævnede det sig over tid ud og blev ganske behageligt. Hætte og handsker fandt jeg dog aldrig grund til at bruge. Jeg vil tro, at vi ramte området da vandet var varmest. Jeg har ingen erfaringer for andre tider af året.

Når vandet bliver så varmt forsvinder fiskene også. Det mærkede vi tydeligt. Ikke at jeg tror at vandene omkring Kaş ligefrem vrimler med fisk, men det var yderst begrænset, hvad vi så af dyreliv. Hvis man ønsker at tage til Kaş for at dykke, kan jeg alene af denne grund ikke anbefale at tage dertil når varmen er på sit højeste.

Sigten var eminent. Bedre kan jeg ikke beskrive det. Jeg tror aldrig jeg har oplevet en sådan sigt før. Jeg har slet ingen idé om, hvor langt man kunne kikke i det klare vand - men det var langt. Alt var dybt blåt. Det gjorde det så også lidt svært at fotografere. Næsten alt blev blåt i blåt. Man var nødsaget til at fokusere på det der var tæt på - og det var der ikke meget af. Nøgensnegle forefindes dog.

Der er gjort en del for dykkerturismen. Der er sænket en militær båd - som dog desværre har revet sig løs under en storm og nu ligger på endog meget dybt vand. Man har også sænket en DC3 flyvemaskine på ca. 18 meter vand. Den holder sig i skrivende stund godt, men jeg tror ikke det bliver for evigt. Problemet med disse vrag er at de er overbegroet med dykkere når der kommer en båd. Det ødelægger sigten. Fototeknisk er det svært at lave oversigtsbilleder med mindre man er første mand på vraget - og det er man ikke i ret lang tid.

Trods en eminent sigt skal man være lidt forsigtig med brug af blitz med mindre man fotograferer et og andet meget tæt på. Er det lidt længere væk vil der uvilkårligt stadig komme en masse snavs mellem linse og objektiv, og det giver snevejr på billederne.

Personligt er jeg ikke voldsomt imponeret over dykningen her. Det er ofte ekstrem dykning med et minimum af udbytte sådan rent oplevelsesmæssigt. Prisen på dykning er ikke ligefrem lav, så hvis man tager 20 dyk her, da vil det ofte blive en billigere ferie at tage 14 dage til Caribien. Der er dog mange der sværger til dykningen her. Det er muligt der er noget jeg har overset, men i mine øjne skal man have en unaturlig hang til at studere klipper og sand for at falde i svime over stedet her.

Når alt dette så er sagt - det her er Middelhavet. Man kan ikke tage til Middelhavet med høje forventninger uden at blive skuffet. Dertil er der over tid blevet fisket lidt for meget med dynamit. Men sigten - den er enestående - men spørgsmålet er om det er nok?