Bonaire Ferie 12. - 28. April 2008

Lidt fakta om øen Bonaire

Bonaire er en relativt lille ø som i størrelse vel bedst kan sammenlignes med Langeland. Et opslag på Wikipedia viser, at øen er ca. 288 kvadratkilometer stor og havde i slutningen af 2006 lige i overkanten af 14.000 indbyggere. Lige ved siden af Bonaire ligger der en ganske lille ø kaldet "Klein Bonaire". Øen er fredet, men det er muligt at blive sejlet ud til denne ø. Det er der så en hel del der benytter sig af, hvilket lidt ødelægger den Robinson Crusoe effekt man måske kunne forvente. Omkring Klein Bonaire er der dømt snorkeldykning i den helt store stil, men om forskellen i dykningen er så stor som brochurerne gerne vil give udtryk for, er nok tvivlsomt.

Oversigt over BonaireVindretningen ved Bonaire er stort set altid fra øst mod vest. Det betyder at den vestlige side af øen stort set altid er i læ. Det er så også derfor, at hovedparten af den dykning der foretages omkring øen foregår herfra. Langs vejen er der placeret nogle gule sten langs vejkanten, der fortæller, at her er det noget flot at dykke efter, og man parkerer derfor så bare bilen, klæder om, og hopper i vandet. Med hensyn til vind er det også værd at bemærke, at Bonaire ligger så langt sydligt, at øen regnes for at ligge uden for Hurricane bæltet, hvilket gør det muligt at feriere her hele året uden at man skal gå rundt at frygte de storme der jo ellers jævnligt hjemsøger Caribien.

Det officielle sprog på øen er Hollandsk, hvilket jo er naturligt nok, da øen tilhører Holland. Men blandt de lokale vil man dog ofte høre det noget anderledes lydende Papiamento som er en rodet sammensætning af en masse sprog, hvilket er resultatet af, at der op igennem tiderne har været flere forskellige nationer der har taget ejerskab af øen. Har du sprogøre, vil du nok kunne finde ord der lyder som om de kommer fra Fransk, Spansk, Engelsk, Hollandsk og Portugisisk. Inden du nu bryder sammen ved tanken om at skulle færdes på en ø, hvor du overhovedet ikke forstår hvad der foregår omkring dig, skal det dog siges, at Engelsk også tales ganske fornuftigt.

En stor del af øen - ca. 20% - er i dag Nationalpark - og kaldes Washington-Slaagbai National Park. Fra Kysten og ned til 60 meters dybde er ligeledes udråbt til Bonaire Marine Park. Denne fredning har gjort, at man har været i stand til at bevare de mange koraller i flot stand, og derfor er lige netop Dykning i dag en af hovedindtægtskilderne i forbindelse med den Turisme som øen er meget afhængig af. Når du henvender dig til et dykkercenter for at komme til at dykke skal du betale 25$, hvilket også giver adgang til Washington-Slaagbai National Parken som ellers ville koste yderlige 10$.

Øen er skæmmet af en desværre høj arbejdsløshed, men det medfører ikke - som man ellers oplever på andre øer i Caribien - at der er en høj kriminalitet. Bevars den er der. Men for dem der tager bilen ud og dykke anbefales det faktisk at lade bilen stå ulåst og med åbne vinduer for at signalere, at der her alligevel ikke er noget at stjæle. Jeg har forsøgt at finde ud af hvor stort problemet så reelt er, men det værste tilfælde jeg har kunnet opspore er at et par kom tilbage til deres bil og måtte konstatere at nogen var rendt med akkumulatoren. Jeg har ikke selv oplevet problemer i den tid jeg har været på øen.

En markant del af øens indtægter stammer fra saltudvinding fra havvand. Man vil derfor her kunne se relativt store bjerge af fint hvidt salt. Øen skulle være verdens største producent af Salt. Salten kender vi alle - for det er den der med let hånd spredes på vores veje om vinteren og som gør at vore biler bliver så frygteligt rustne. Men vent med at ynke til du ser rustangrebene på bilerne på Bonaire.

Øen har ikke grundvand som vi kender det, men der er ikke mangel på vand som man for eksempel kan opleve det på St. Croix i USVI. Det ferske vand opnåes ved at fjerne salt fra havvand. Vandet er absolut drikkeligt - ja jeg vil gå så vidt som til at sige, at det smager ganske fortrinligt, men vand på flaske er måske alligevel ikke så tosset af have med. Køb væde på flaske når du ankommer og brug flaskerne til postevand i resten af ferieperioden. Du skal påregne minimum 4-5 liter vand per person pr dag.